Web trgovina i odgovarajući pravni oblik

Imate odličnu poslovnu ideju i želite ju podijeliti s onom grupom ljudi za koju smatrate da im je vaša usluga ili proizvod potreban. Pitate se kako započeti i svjesni ste potrebe širenja svijesti o Vašem brendu. Jeste li naklonjeni otvaranju web trgovine ili fizičke trgovine?

Često smo bombardirani pitanjem “Što je važnije: offline ili online poslovanje?”, Hrvatska državna agencija za statistiku tvrdi kako u 2019. godini 70% malih i srednjih poduzeća ima svoje web stranice, a nešto manji postotak web trgovine. 

Opseg e-trgovine u odnosu na konvencionalnu trgovinu još je prilično nizak; što znači da imate priliku na vrijeme “uskočiti u vagon”. Zašto to kažemo? Kupnja putem web trgovine postaje sve veći trend zbog ubrzanog načina života gdje se sve više cijeni vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima umjesto na blagajni u shopping centru. 

Naime, navike kupaca na internetu su sljedeće: 53% posjetitelja web trgovine obavi kupnju putem interneta, 29% kupaca se informira o proizvodima i uspoređuje cijene putem web-a, a finalnu kupnju obavlja u fizičkoj trgovini, dok samo 18% kupaca istražuje i kupuje proizvode isključivo u fizičkim trgovinama.Analiza tržišta dovodi Vas do zaključka da Vam je potrebna web trgovina, što onda? Prepustiti sve stručnjacima? Naravno, no dajte svojoj web trgovini na važnosti kao što bi dali i fizičkoj trgovini.

Krećete li od početka morate znati da je za pokretanje web trgovine potrebno registrirati poslovni subjekt. Uz registraciju osnovne djelatnosti nemojte zaboraviti na registraciju Trgovine na malo preko pošte ili interneta (NKD 47.91).

Donosimo pregled prednosti i nedostataka obrta i trgovačkih društava. Kako je svaka osoba drugačija, tako je i svaka poslovna ideja drugačija, ne postoji točan odgovor koj oblik poslovnog subjekta je bolji – to ovisi o Vašim željama i mogućnostima.

Početna razlika između obrta i trgovačkog društva je u tome da je obrtnik obveznik poreza na dohodak, a trgovačko društvo poreza na dobit. Dakle, na obrtnike se više gleda kao na fizičke osobe koje samostalno i trajno obavljaju dopuštene gospodarske djelatnosti. 

Najčešći oblici trgovačkog društva u Hrvatskoj su Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o) i Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o).  U tablici navodimo temeljene razlike koje će Vam pomoći pri odabiru!Također, dobro je znati kako obrt pruža mogućnost rada članova obitelji bez sklapanja ugovora o radu, te je moguće privremeno pauzirati rad do jedne godine. 

Smatramo osnivanje trgovačkog društva kompleksnijim procesom koji rezultira manjim financijskim rizikom – u smislu odgovaranja cjelokupnom imovinom kao što je slučaj kod osnivanja obrta.

Tips & Tricks: Savjetujemo istovremenu registraciju subjekta i svih srodnih djelatnosti kao i naručivanje izrade web stranice  jer svaki od procesa zahtijeva određeno vrijeme izrade.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica zaštićena je reCAPTCHAom i Googleovom Policom Privatnosti i primjenjuju se Uvjeti pružanja usluge